Menu
PHP 7.3.x verouderd, wat nu?

Heb je een WordPress website, dan bestaat er een grote kans dat je bovenstaande melding te zien krijgt bij het openen van je dashboard:

Je site draait op een verouderde versie van PHP (7.3.x), die geen beveiligingsupdates ontvangt. Het moet worden geüpdatet.

WordPress dashboard

Wat betekend dit voor jouw website? En waarom is het belangrijk om zo snel mogelijk om te schakelen naar de nieuwe versie van PHP?

WordPress Dashboard melding

De huidige PHP versie 7.3.x wordt niet meer onderhouden. Dit betekend dat wanneer we deze niet bijwerken naar een hogere versie, dit uiteindelijk kan leiden tot een lek binnen de website waardoor bijvoorbeeld malware of andere spam gerelateerde hoofdpijnzaken gemakkelijker hun gang kunnen gaan. Omdat je dat graag voor bent, adviseren we om nu te upgraden naar PHP 8.0.

Het updaten van de PHP versie vergt wat technische kennis en tijd om dit goed uit te voeren. In sommige gevallen is het een kwestie van een knop omzetten, maar in de praktijk merk je vaak dat er toch wel wat functionaliteiten zijn die mankementen vertonen. Dit komt dan omdat er bepaalde functies gebruikt worden die in de nieuwe PHP versie zijn uitgefaseerd.

Voordelen op een rijtje

  • Security updates worden niet meer ondersteund eind november 2021, wat kan zorgen voor problemen.
  • Snellere performance, waardoor jouw website sneller wordt.
  • De meeste WordPress toepassingen zijn inmiddels compatible PHP 8.0

Goed verhaal, maar wat moet ik nu doen dan?

Het eerste wat je je af moet vragen is of je het zelf wilt doen of door een technische WordPress specialist wilt laten uitvoeren. Een dergelijke specialist kan vaak issues die ontstaan zijn oplossen, en je website heeft geen downtime omdat hij eerst alle functionaliteiten in een testomgeving klaar kan maken voor de nieuwe PHP versie voordat hij ze live zet. Mocht je hierin geen technisch contactpersoon hebben, dan maken wij graag een scherpe prijs voor je.

Als je het zelf wilt uitvoeren zijn er een aantal stappen die je moet volgen:

  1. Richt een testomgeving in
    In een testomgeving kan je de nieuwe PHP versie testen, zonder dat dit problemen veroorzaakt in de live website. Daardoor hebben jouw klanten geen last van eventuele foutmeldingen of downtime. Zorg dat de testomgeving up-to-date is met alle data en bestanden die ook op de live omgeving staan om verassingen te voorkomen.
  2. Update de WordPress core + alle plug-ins
    Verwerk alle beschikbare updates binnen WordPress, behalve het thema. Die pakken we later op. Mogelijk dat sommige plug-ins niet kunnen updaten omdat er geen geldige licentiecode aanwezig is. Mocht dit het geval zijn, schaf deze dan aan, vul de licentiecode in en voer de updates nogmaals uit. Blijft het probleem aanhouden neem dan contact op met de support van de desbetreffende toepassing.
  3. Update het thema
    Na de core en plug-ins willen we het thema updaten. Maar houd er rekening mee, dat als er code wijzigingen gedaan zijn in het huidige thema dat deze dan verloren zullen gaan. Daarom wordt er altijd geadviseerd om met child themes te werken.
  4. Pas de PHP versie van de testomgeving aan naar PHP 8.0
    Pas als alle code up-to-date is dan pas je de PHP versie aan naar 8.0. Als je dit al eerder wilt doen, dan bestaat de kans dat het dashboard omvalt vanwege een fatale fout. Dan is het niet meer mogelijk om de overige updates uit te voeren. Let op dat je enkel de PHP versie van de testomgeving aanpast om verdere problemen te voorkomen.
  5. Test de website goed door
    Voordat we de wijzigingen live zetten is het belangrijk om alle functionaliteiten goed door te testen. Staan de blogs er nog netjes in, werken contactformulieren nog of in het geval van e-commerce websites: kan ik nog een succesvolle bestelling plaatsen? Doorloop alle vitale functies van een website om er zeker van te zijn dat alles nog naar behoren werkt.
  6. Aanpassingen live zetten
    Als alles op de testomgeving goed werkt in de nieuwe PHP versie, dan kunnen we deze nu veilig live plaatsen. Update alle bestanden op de live omgeving met de bestanden van de testomgeving en pas vervolgens ook de PHP versie van deze omgeving aan.
  7. Testen, testen testen
    Erop vertrouwen dat alles hier nu ook werkt is gevaarlijk, misschien waren er toch nog wat verschillen tussen de live-omgeving / testomgeving. Of misschien zijn er op serverniveau wat andere opties actief/inactief. Daarom is het goed om niet blind te vertrouwen op de eerdere testresultaten en er nog eens goed doorheen te lopen. Merk je er bijzonderheden ontstaan in jouw websiteverkeer? Dan is het goed hier verder onderzoek naar te doen, mogelijk staat dit namelijk in verband met elkaar.

Waarom niet updaten naar PHP 8.2?

Ik hoor je al denken: “Zo. Nu is draait mijn website op PHP 8.0, maar PHP 8.2 is ook al beschikbaar. Waarom zou ik die dan niet alvast selecteren, dan hoef ik dit straks niet weer opnieuw te doen.”. Goed opgemerkt! Echter zijn WordPress en de plug-ins nog niet klaar voor deze PHP versie. Daarom is het beter om hier nog even mee te wachten. Op de achtergrond zijn is er een groot team van ontwikkelaars hard bezig om te zorgen dat dit binnenkort wel mogelijk zal zijn. Maar voor nu is het goed om hier nog even mee te wachten.

Dit verhaal was mij veel te technisch. Kunnen jullie mij helpen?

Gaat dit jou net een stap te ver? Geen probleem, wij helpen je graag met het up to date houden van jouw website. Vul via het onderstaande formulier jouw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor het verdere verloop.